Tourspellen.jouwweb.nl

Nieuw in 2016: het TourSpellen TourBlog

Gepubliceerd: 29 juni 2016 om 20:42 uur   -   Laatste update: 29 juni 2016 om 20:42 uur

Nieuw in 2016 zal zijn dat de beheerder van deze liefdevol samengestelde overzichtelijke tourspellenwebsite heeft besloten een TourBlog bij te gaan houden. Jawel, na vijf jaar actief te zijn met het up-to-date houden van deze site is dan eindelijk het kwartje gevallen...
Met het blog wil ik niet zo zeer het verloop van de etappes beschrijven of de winnaars van de etappes of dagleiders in het zonnetje zetten. Daar wordt op ontelbare sites, blogs, apps etc. aandacht aan besteed. De meeste van de bezoekers van Tourspellen hebben natuurlijk hun eigen voorkeur voor het volgens van het nieuws, uitslagen en achtergronden.
Het blog zal meer gericht zijn op de oorspronkelijke functie van deze website. Het voorspellen van de Tour vooraf, het voorspellen van etappes gedurende de Tour (maar ook van andere belangrijke wielerwedstrijden) en daarmee ook de verrassingen accentueren van daguitslagen die bijgedragen hebben tot een hoge score in deze dynamische en vaak tot de laatste dag spannende tourspellen.
Persoonlijk vind ik dat er bij het voorspellen van etappe-uitslagen een meer terechte conclusie getrokken kan worden over de - bij sommigen al jaren - opgebouwde wielerkennis, omdat je als voorspeller minder afhankelijk bent van het de aspecten geluk en pech ofwel het lot, zoals je dat wel bent in het voorafgaand aan de Tour voorspellen van uitslagen en eindklassementen.
Mede daarom heb ik dan ook een grotere voorkeur voor de volgende websites:
CyclingFever: de dagcompetitie, waarbij je iedere dag 12 renners kunt opstellen en de hoofdcompetitie, waarbij je 15 renners mag opstellen uit een vooraf gekozen Tour-opstelling van 25 renners, bij beide competities zijn er punten voor de eerste 20 renners die de finishlijn passeren.

Wielermaster: een opstelling van 10 renners per dag, waarvan de eerste de 8 bij de aankomst punten kunnen scoren. Mijn favoriet, mede door de vele behaalde zeges dus wie hier wil winnen zal mij moeten uitdagen! ;-)

Scorito: 9 renners per dag selecteren uit een vooraf aan Tour geselecteerd gezelschap van 20 renners en waarbij de eerste 25 renners punten scoren alsmede renners die hoog staan in verschillende klassementen. Hierbij heb ik in 2012 het Vuelta-spel gewonnen, maar doordat er tegenwoordig behoorlijk veel spelers aan mee doen, is de kans op winst natuurlijk ook minder geworden.
Mastodont: het TourSpel, waarbij je vooraf voorspellingen doet voor de eindklassementen en dagelijks 3 renners kunt selecteren die punten scoren als ze bij de eerste 10 van de daguitslag geraken en de zeer dynamische TourSpecial waarbij je dagelijks een aanpassing naar keuze kunt doen om je team van maximaal 15 renners optimaal te laten scoren in de daguitslagen. Je hebt bij het laatste spel de keuze om een joker in te zetten,  of een renner te wisselen of 5 renners te wisselen, waarbij die laatste optie maar maxiaal 2 keer gedurende de Tour gedaan kan worden.
CyclingMaster: meer een managementspel waarbij je wel iedere dag 9 renners in je selectie dient te houden, de opvolger van TourCoach.

Daarnaast zijn er nog andere spellen waarbij de je de mogelijkheid hebt om dagelijks te voorspellen of aanpassingen te maken aan je selectie, zoals het Telesport Tourspel, het Tour Wielerspel van o.a. AD, BD en Volkskrant, het Duitstalige CyclingGames en TeamToto en Fantasy Cycling van Road.cc, maar de scores zijn ook meer afhankelijk van aan de Tour voorafgaande pronostieken. Daar is natuurlijk niets mis mee.
Interessant is verder om te zien dat er vooral bij de gratis spellen zoveel varianten zijn ontstaan en waardoor ieder spel een eigen charme met zich meedraagt. Geen één spel is dezelfde van opzet, al hanteren vele natuurlijk wel de dezelfde kenmerken.